streda 1. novembra 2017

Vôňa exotiky, príchuť erotiky, to sú knihy od Moniky

Ak Moniku nepoznáte, je to milá blond slovenka žijúca v neďalekom Rakúsku. Začínala s dielami Pakistanská princeznáslzy predaných dievčat, po ktorých sa na poličkách kníhkupectiev len tak zaprášilo. Následne sa medzi nás dostalo jej dielo Pakistanská pomsta, ktoré je voľným pokračovaním Pakistanskej princezny. Jej čitatelia si určite pamätajú na deň, keď dočítali dojemný príbeh Rockové tango či Rockový sen alebo na dvojknihy série Nesmieš ma milovať. Taktiež aj prispieva svojimi krátkymi poviedkami do rôznych zbierok. Ďalej Moniku už predstavovať nebudem, pretože sa dozviete viac z nášho rozhovoru. Príjemné čítanie.


Ako si sa dostala k písaniu? Aké boli tvoje prvé dojmy, keď si dokončila knihu a poslala ju vydavateľom?
K písaniu som sa dostala náhodou, po návrate z Pakistanu. Dojmy a zážitky z tejto krajiny boli také silné, že som pod ich vplyvom skúsila písať a neprestala som, kým som nedokončila prvú knihu. V tej chvíli som pocítila extrémny pocit šťastia, ktorý vo mne rezonuje dodnes. Vydavateľstvám som ju spočiatku vôbec neplánovala poslať, ale napokon ma prehovorili kamarátky. Reakcií vydavateľstiev som sa obávala ako každý začínajúci autor. Musela som sa pripraviť na reálnu možnosť, že odpoveď bude negatívna.

Aké teda boli odpovede? Vydali ti knihu hneď, alebo ťa aj niekde odmietli?
Na tento zážitok si spomínam dodnes. V jeden pondelok som konečne dostala prvú odpoveď. Bola záporná a ešte i trochu drzá. Ale na druhý deň som od iného vydavateľstva dostala vytúžené áno.

Písanie je tvoje hobby ale aj čiastočne prácou. Keby si ale nepísala, čomu by si sa venovala? Čo rada robíš okrem písania?
Keďže okrem písania aj normálne pracujem, nemám príliš veľa priestoru pre hobby, ale keby som nepísala, určite by som sa venovala niečomu kreatívnemu.

Určite nejeden z nás má sen, že bude spisovateľ, ale úprimne, dá sa z toho vyžiť?
To je veľmi individuálna otázka, záleží na tom, aké má človek výdavky, životný štandard a aké sú jeho predaje. Keby som žila na Slovensku a keby som sa veľmi uskromnila, tak by som z písania možno dokázala vyžiť. Ale povedzme si úprimne, Slovensko je malá krajina, autor má len pomerne malý priestor pôsobenia, aby dokázal zarábať tak, aby ho to plnohodnotne uživilo, okrem pár veľmi známych výnimiek.

Musíš mať pri písaní nejaké špecifické podmienky, ako napríklad ticho a kľud, alebo si schopná písať kedykoľvek a kdekoľvek?
Keď píšem, tak píšem. Nevadí mi absolútne nič a môžem písať hocikde a hocikedy (úsmev).

Vzhľadom na to, že máš knihy preložené do štyroch jazykov, dá sa povedať, že si obľúbená a populárna autorka. Verila by si tomu, že sa to jedného dňa stane? Napadalo ti toto pri tvojich spisovateľských začiatkoch? Poznávajú ťa ľudia na ulici?
Bez hranej skromnosti vyhlasujem, že by mi ani vo sne nebolo napadlo, že jedného dňa budem písať knihy a už vôbec nie, že dostanem tak veľa pozitívnych ohlasov.
Keďže bývam na Slovensku veľmi zriedka, nestáva sa mi často, že by ma ľudia spoznávali, výnimkou sú stretnutia autorov a podobne, ale jeden silný zážitok predsa len mám. Raz ma spoznala jedna čitateľka v Bojniciach na Veľkú noc, bolo to kúzelné stretnutie, ktoré ma dojalo.

Čo bolo tvojim detským snom? Splnila si si ho v dospelosti?
Mojím snom bolo napísať raz knihu a tento detský sen sa mi už niekoľkonásobne vyplnil.

Keby ťa na jednu minútu počúval celý svet, čo by si svetu odkázala?
Apelovala by som na mier, lásku a ochranu našej planéty.

Je známe, že žiješ v Rakúsku, robí ti problém vymeniť nemčinu za slovenčinu a naopak? Ktoré sú tvoje najobľúbenejšie nemecké a slovenské slová?
Nemčina a slovenčina mi problémy nerobia, pretože sa mi v práci častejšie stáva, že musím prekladať rozhovory. Problematickejšie to je, keď ja ako Slovenka prekladám rozhovor medzi Rakúšanom a anglicky hovoriacim človekom. Moje obľúbené nemecké slová sú Mittagspause (obedná prestávka), Urlaub (dovolenka), Freitag (piatok), Buch (kniha), Einkaufen (nakupovanie), Familie (rodina), Freunde (priatelia), Freude (radosť), Liebe (láska), Glück (šťastie)… Myslím si, že tých slov je oveľa viac a dôvod, prečo sú moje obľúbené, sa skrýva v ich význame.

Hovorilo sa, že tvoju knihu Pakistanská princezná sfilmujú, čo je na tom pravdy? Máš vysnívaný casting, kto by mal dané postavy hrať?
Je to pravda, lenže práce na filme spomaľuje skutočnosť, že Británia vystupuje z Európskej únie a práve s touto krajinou mám podpísanú zmluvu. Zatiaľ je kniha preložená do angličtiny a pracuje sa na scenári. Keďže ide o menšiu spoločnosť, všetko ide pomalšie, ale ja si nesťažujem. Verím, že všetko dobre dopadne. Casting na obsadenie filmu máme ešte len pred sebou a smiem sa ho zúčastniť.

Keď už sme pri tejto hereckej téme, máš nejaké herecké poprípade spevácke idoly? Poprípade si mala, keď si bola mladšia?
Keď som bola mladšia, inklinovala som vždy skôr k spevákom, ako k hercom. Boli a dodnes sú to práve Axl Rose z Guns & Roses a Steven Tyler z Aerosmith.

Vráťme sa k tvojim knihám celkovo. Postavám, ktoré si stvorila, si ako ich matka. Máš medzi nimi postavu, ktorú miluješ a nenávidíš?
Takéto postavy sú tri, zbožňujem a súčasne ich nenávidím. Niekedy sa až sama čudujem, že som takúto postavu dokázala vytvoriť. Ide o postavy typického „bad boy-a“ s črtami neviny a dobrej duše, ktoré si nakoniec získajú srdce čitateľa.
Adel – Pakistanská princezná & Pakistanská pomsta
Damien Shane – Rockové tango & Rockový sen
Rayan – Hviezda nad arabským peklom (táto kniha vychádza pred Vianocami 2017)

Prezraď nám o sebe niečo, čo o tebe ešte nevieme. Na obálke Pakistanskej princeznej si ty. Si tiež veľmi podobná hlavnej postave, ktoré zážitky z knihy sú tvoje a kde začína fantázia?
Tu sa láme pomyselný svet fantázie a reality… V ktorom bode presne, to ponechám čisto
na fantáziu čitateľa. (úsmev)

Máš nejaké tajné projekty, na ktorých pracuješ? Či už nové knihy alebo niečo väčšie, ako spomínaný film Pakistanskej princeznej.
Nemám žiadne tajné projekty, ale chcela by som raz napísať motivačnú knihu. Dúfam, že sa mi to niekedy podarí.

Ako sa stať tvojim priateľom? Čím si človek rýchlo získa tvoje srdce?
Do priateľstiev sa púšťam opatrne, ale ak moje priateľstvo raz niekto získa, tak ho získa navždy. Úprimnosťou, pozitívnou energiou a pripravenosťou starať sa o priateľstvo sa dá vybudovať skutočne pekný priateľský vzťah.
Monika a jej knihy. Zdroj: Facebook 
Monika a jej knihy. Zdroj: Facebook


Prvá časť rozhovoru je za nami, prejdime na druhú, ktorá sa volá "Verzus". Budú na výber dve možnosti a vyberá sa jedna z nich.
Deň alebo noc? Noc
Slané alebo sladké? Sladké
Psy alebo mačky? Psy
Pizza alebo burger? Burger
Káva alebo čaj? Čaj
Leto alebo zima? Leto
Popcorn alebo nachos? Nachos
Tenisky alebo opätky? Pol na pol
Makeup alebo bez makeupu? Ako kedy
Kniha alebo film? Raz film, raz kniha 

Druhá časť prešla rýchlo, tretia časť rozhovoru bude podobná. Nazýva sa "Jednoslovky" a spočíva v tom, že na položenú otázku sa odpovedá jedným slovom a to prvým, ktoré ti zíde na um. Ideme na to. 

Obľúbené jedlo? Channa masala.

Obľúbená farba? Púdrovo orgovánová.

Obľúbená dovolenková destinácia? Dubaj.

Vysnívaná dovolenková destinácia? Saudská Arábia.

Tvoj najväčší strach? Zo zlyhania.

Tvoj najnezmyselnejší strach? Nemám.

Tvoj najväčší talent? Pedantnosť.

Prvá vec čo robíš ráno? Použijem očné kvapky.

Veríš v horoskopy? NIKDY.

Veríš v existenciu mimozemšťanov? Áno.

Veríš v démonov a duchov? Som skeptická.

Čo je podľa teba dôležitejšie? Úprimnosť či lojalita? Lojalita.

Pozeráš seriály? Ak áno, aký je tvoj najobľúbenejší práve teraz? M.A.S.H. (jediný seriál, ktorý som kedy pozerala).

Dokázal by tvoj rukopis niekto prečítať? Áno.

Komu si naposledy volala? Bratrancovi Igorovi.

Skočila by si niekedy z lietadla? S padákom áno.

Aký vynález v tvojom živote by si zaslúžil Nobelovu cenu? Auto, antibiotiká, žiarovka, silonky... (úsmev) Je ich mnoho, neviem sa rozhodnúť, lebo by to bolo nespravodlivé.

Akú vlastnosť máš na sebe najradšej? Spoľahlivosť.

Zmenila by si na sebe niečo? Nie.

Si skôr introvert alebo extrovert? Asi introvert viac, ale na podujatiach som extrovert.

Písala si si niekedy denník? Áno.

Ktorá maličkosť ti vie vykúzliť úsmev na perách? Hocičo zo srdca.

Čoho si v živote najviac cenníš? Život, rodinu.

Boli to ťažké otázky? Nie.

Posledná otázka – Akú otázku chceš aby som sa ťa opýtala? Komu by som sa chcela nakoniec poďakovať… A odpoveď by znela: Ďakujem ti za rozhovor a všetkým čitateľom, ktorí ma už tri roky podporujú. Bez nich by písanie nemalo zmysel. Som naozaj vďačná, že si ich mám. Za podporu ďakujem aj rodine a priateľom, ktorí pri mne stoja v dobrom aj v zlom a pomáhajú mi. Ďakujem vám ♥.

Ak vás Monika zaujala a chcete mať prehľad o každej jej knihe, navštívte internetové kníhkupectvá a taktiež aj sledujte Monikynu stránku na facebooku, kam pridáva novinky či úryvky zo svojich kníh. Monika patrí už dlhé roky medzi moje obľúbené autorky a dúfam, že si ju aj VY obľúbite :)

- tento článok nemá spoluprácu s Martinusom, Panta Rhei ani iným kníhkupectvom - 
- tento článok som písala aj na školskú stránku -
VeJa

8 komentárov:

  1. Tak přiznám se ale Moniku vůbec neznám :O a docela mě zaujala, určitě se kouknu na to co píše. A má naprosto překrásné vlasy! :) :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Má knihy aj v češtine a rozhodne ich odporúčam :) TIP: Kúp ich niekomu na vianoce a požičaj si ju potom :) Moja mama nečíta, ale pár strán prečítala a potom chcela odomňa vedieť ako dopadol zvyšok lebo na to nemala čas :D

      Odstrániť
  2. Super rozhovor :) O autorke a jej dielach som už počula, ale zatiaľ som nesiahla ani po jednom titule. :) V budúcnosti to pravdepodobne napravím. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite siahni, nebudeš ľutovať :) Možno to prv nebude taký klasický štýl na aký si zvyknutá ale tie knihy ťa tak vtiahnu do deja, že si to zamiluješ :)

      Odstrániť
  3. Ke knihám Moniky jsem přišla náhodou a velmi mne zaujaly. Mohu všem vřele doporučit.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Náhodou sa niekedy dostaneš k najlepším veciam :D som rada, že sa ťa zaujali :)

      Odstrániť
  4. Taky autorku vůbec neznám... nebo doteď jsem neznala, díky tobě už ano. :D Docela jsi mě překvapila takovým rozhovorem, znáte se s tou autorkou? :) (Pokud je to blbý dotaz, tak ho přehlédni prosím. :D)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som rada, že si ju objavila! :D Bola som na pár jej menších besedách, prehovorili sme pár slov a bola veľmi ochotná mi odpovedať na otázky, takže asi tak :)

      Odstrániť