sobota 18. novembra 2017

V jednoduchosti je krása


Minimalizmus. Určite ste o ňom počuli, alebo videli niekoľko fotiek na instagramových profiloch. Mnoho z nás ale netuší, že minimalizmus mal svoje začiatky v šesťdesiatych rokoch v umení, kde sa zameriaval na čo najjednoduchšie maľby. Minimalisti majú menej vecí, ale za to väčšej kvality a vlastnia skutočne len to, čo potrebujú, poprípade to, čo im robí radosť. Moderná kultúra nám neustále vkladá do hláv, že musíme vlastniť, čo najviac. Pravda je však presný opak a minimalizmus je toho dôkazom.

Maj menej, ale to najlepšie!

Ak niekto váha, či tento životný štýl chce vyskúšať, určite minimalizmus odporúčam! Má množstvo výhod, najväčšou výhodou je, že minimalizmus ukľudňuje - ak nevlastníte veľa vecí, zbytočnosti vás nestresujú a ide o jednoduché farby ako čierna a biela, ktoré sú pre oko príjemnejšie na pohľad ako žltá či červená. Kvalita nad kvantitu. Pri minimalizme ide o investovanie do kvalitnejšieho oblečenia, ktoré nemusíte kupovať často. Toto zlaté porekadlo taktiež platí aj pri kvalite vzťahov, bavte sa len s tým, kým chcete a vyhoďte zo života ľudí, čo vás robia nešťastnými, alebo sa s nimi bavíte z povinnosti. Viac miesta. Logicky, menej vecí zaberá menej miesta a taktiež sa v tomto menšom množstvelepšie vyznáte. Čím viac sa do minimalizmu ponoríte, zistíte, že vlastníte veci, ktoré vás robia šťastnýmia trávite viac času pri aktivitách, ktoré máte radi. Mimalizmus šetrí nielen vašu peňaženku ale aj životné prostredie. Kupujete len to, čo skutočne potrebujete a teda šetríte a tvoríte menej odpadu.

Minimalizmus v živote

Lepšia kvalita života, lepšie plánovanie času a viac prehľadu o tom, čo je pre nás podstatné a čo nie. To je jedna časť, ale druhá časť je aj pretriedenie vecí. Neustále vám leží tričko v skrini, ktoré máte "pre prípad núdze", preč s ním! V kuchynskej linke máte koreniny po dátume spotreby? Preč s nimi! Máte priateľov, ktorý sú pre vás viac energetický upíry? Zbavte sa ich, tento druh negatívnej energie v živote nepotrebujete. Nebaví vás niečo? Nerobte to! Zabúdate? Majte diár, kde si naplánujete každú udalosť, ktorá sa má počas mesiaca odohrať a spravte si aj detailnejší týždenný plán, aby ste vedeli, čomu venujete viac času, kedy máte voľno a koľko času do týždňa venujete sami sebe.

Minimalizmus v móde

Hlavným bodom minimalizmu a módy je nájsť si vlastný štýl. V čom to spočíva? Nájsť dve alebo tri hlavné farby, dve vedľajšie a dve farby pre doplnky ako napríklad kabelky ale aj šperky. Definujte, čo chcete, aby váš štýl o vás vypovedal. Chcete pôsobiť elegantne či sebavedomo? Internet, a hlavne tumblr, je miestom pre inšpiráciu. Pri tomto odporúčam pozrieť si video Rachel Aust o osobnom štýle. Využi alebo vyhoď – ak niečo nevyužívate, zbytočne Vám to zaberá miesto, ktoré vás obmedzuje.

Minimalizmus v dome

Preferuje sa jednoduchosť a praktickosť. Jednoduché, neutrálne farby a samozrejme, ako už bolo spomínané, čisté a prázdne povrchy. Každá miestnosť má svoju tému, poprípade farby, do ktorých je ladená a nájdete v nich len ten najnutnejší nábytok. Aká je výhoda minimalistického domova? Menej vecí = menej upratovania. Máte teda viac času pre seba či svoju rodinu. Čo si však môžete všimnúť v dome minimalistu? Rastliny. Taktiež, takým malým detailom je tiež to, že minimálny domov má veľa voľného miesta v daných miestnostiach a taktiež sa aj snaží využiť čo najviac prírodného svetla. Taktiež je niečo ako zlaté pravidlo: steny sú zaplnené najviac na 20%, čiže u minimalistu nečakajte zbierky plagátov alebo obrazov.


Blogeri a youtuberi

Téme minimalizmu sa venuje aj mnoho blogerov a youtuberov, tu je pár, ktorých som sledovala pri mojich začiatkoch a pár odporúčaní ďalších, ktorý tiež s minimalizmom začínali.

Youtuberi:                                                                                         Blogeri:
Rachel Aust                                                                                       • The Minimalists
Melissa Alexandria                                                                          • The Minimalist Mom
Lavendaire                                                                                        • Exile Lifestyle


Youtube: Rachel sa venuje nielen minimalizmu ale aj zdravému životnému štýlu a pravidelne na svojom kanáli pridáva aj meal-prepvideá, ktoré sú nielen zdravé ale aj chutné. Melissaje minimalistka a vegánka, čiže podobne ako Rachel, na jej kanáli človek nájde okrem témy minimalizmu aj recepty a vlogy z rôznych miest. Lavendaire, vlastným menom Aileen, je kreatívna osôbka a vidieť to aj na jej kanáli, kde pridáva veľa DIY postupov. Jenny, ďalšia vegánka, minimalistka bez obočia a ďalšia skvelá inšpirácia, poskytujúca veľa tipov a rád

Blogeri: The Minimalists, za touto stránkou stoja Ryan a Josh, dvaja muži, ktorý vytvorili 21-dňovú cestu k minimalizmu. The Minimalist Mom je blog "obyčajnej" mamy Rachel, ktorá sa venuje minimalizmu a je známa tým, že za dva roky ušetrila vyše 80 tisíc dolárov! Exile Lifestyle si stopercentne obľúbite pre Colinovu odvahu - miesta, ktoré má navštíviť mu vyberajú jeho fanúšici a štyri mesiace tam žije, následne sa opäť sťahuje na nové miesto. Do kufra sa mu vojde celý jeho šatník a počet krajín, ktoré už navštívil, je skutočne vysoké. Dokonca navštívil aj našich českých susedov!


Projekt 333

V tomto projekte ide o to, že sa 3 mesiace obliekate s 33 vecami (alebo menej). Do týchto 33 vecí nepatríspodné prádlo, pyžamá, domáce oblečenie a taktiež aj sentimentálne veci, ako napríklad retiazka, ktorú si nedávate dole či snubný prsteň. Taktiež sem nepatrí športové oblečenie, pretože ho bežne nenosíte. Inak do týchto 33 vecí patrí oblečenie, doplnky, šperky a topánky. Tento projekt je pre každého človeka každého veku .
V čom je tento projekt výnimočný? Ľudia si prv nevšimnú, že si obliekate tie isté veci, ale všimnú si, že je niečo iné na tom, ako sa prezentujete. Predsa len, máte obmedzené množstvo vecí a musíte si ich nejako nakombinovať, čo rozvíja kreativitu, ako bonus. Tento projekt bol spomenutý od Associated Pressv Unclutter Your Life,  ale aj v článku BBC s názvom The Paradox of Stuff. Mnoho ľudí, ktorý tento projekt vyskúšali potvrdili, že sa im tento projekt osvedčil a držia sa ho ďalej.


Výzva: Nič nemíňaj! (No-spend challange)

Keď to nie je potrebné, netreba to kúpiť. Ako som už spomínala, minimalizmus šeteí peňaženku tým, že investujete do kvalitnejších vecí, čo vám dlhšie vydržia, ale taktiež predošlé pravidlo. K projektu netreba veľa hovoriť, pretože samotná tabuľka tejto výzvy hovorí sama za seba.

TIP: Ak chcete ušetriť viac, choďte odzadu. Prv budete odkladať väčšie sumy, ktoré sa budú časom znižovať a ak budete môcť odložiť viac, bude to bonus práve pre vás!


Ako s minimalizmom začať? Minimalizmus nie je pre každého. Aspoň nie zo začiatku. Nemôžete čakať, že nájdete pár pekných fotiek minimalistického domova, vám sa budú páčiť a zo dňa na deň budete minimalista, nie. Mne trvalo takmer mesiac pretriediť šatník. Prvotné rozdelenie na množstvo skupín, z ktorých vznikli tri. 1. Nechať si. 2. Vyhodiť. 3. Možno. A práve skupinu "možno" som o dva týždne triedila a väčšina z nich sa pridala k druhej skupine a putovali buď do koša, na darovanie alebo pár kúskov aj do sekáču. Nasledovalo pretriedenie všetkých vecí v skrinkách a šuplíkoch pracovného ale i nočného stolíka. Bol to dlhý postup ale stojí to za to.
Tipy ako začať s minimalizmom.
• Pretrieďte si šatník
• Upracte si izbu a vymeňte posteľné prádlo
• Zbavte sa nepotrebných vecí a vecí, čo vás rozptyľujú
• Ak vám veci zaberú menej ako 5 minút, spravte ich hneď a neodkladajte na neskôr
• Udržujte čisté povrchy
• Začnite malými krôčikmi, malé kroky sa časom zmenia na veľké zmeny
• "Využi alebo vyhoď"
• Vytvorte si osobný štýl
• Vložte do minimalizmu aj seba (ak máte radi farby, pridajte ich, minimalizmus nemá pravidlá)
• Nekupujte veci v zľavách. A ak už niečo uvidíte, položte si otázku: Kúpil/a by som si to, aj keby to v zľave nebolo? Potrebujem túto vec? Ak by som túto vec mal/a, všimol/la by som si to? Viem to využiť?
• Duplikáty iba pri potrebných veciach, ako napríklad faktúry či dôležité papiere. Na čo mať v šuplíku 30 vidličiek, keď doma žijete štyria?
• Je to váš štýl. Tolerujte ostatných a budú tolerovať aj vás. Nesnažte sa ostatných presvedčiť, aby boli minimalisti. Taktiež sa stretnete s nepochopením.
• 7/10/30/60 dňové výzvy k minimalizmu

Tak! To bol článok k minimalizmu, ktorý som písala aj na školskú stránku, tu je však ukrátený o 2 či 3 obrázky.

Čo hovoríte na minimalizmus? Počuli ste už o ňom?
Poznáte nejakého minimalistu alebo ste sami minimalisti? 
Komentárové pole je vaše, rada sa s vami o tom porozprávam. 

V prípade otázok ma kontaktuje na emaili: veronikaverr216@gmail.com a rada vám poradím, zodpoviem čo budem vedieť alebo nasmerujem niekam, čo vám môže lepšie pomôcť :)

6 komentárov:

  1. Tenhle styl je naprosto skvělý, ale bohužel nic pro mě. :D Já bych minimalistkou rozhodně být nemohla. :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Moc se mi ten styl líbí, nemám ráda přeplácanost a vystavování si každé "kravinky". Jak to bývá u některých babiček :D. Někdy si říkám, že bych nejraději měla holobyt ale to by u mě nešlo.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Naprosto s článkem souhlasím, mě se minimalistické věci i styl oblékání velmi líbí :))

    http://s-hejvi.blog.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Taky se přidávám k těm, kteří teď na minimalismus ještě nemají. :D Jsem právě ta, co si ráda vystavuje kravinky, se kterými mám určitě spojení... třeba s člověkem, místem nebo vzpomínkou. Tak čisté prostředí domova by u mě moc dlouho nevydrželo, buď by se dříve nebo později objevila na čisté bílé stěně umělecký otisk tlapky či dvou a postupně by byl celý byt zase zatahaný hračkami a roztrhanými plyšáky. :D Hodně se mi ale líbí myšlenka: "Koubila bych si to, kdyby to nebylo ve slevě?" a pokusím se ji zapamatovat, s nakupováním kravin mám někdy problémy, protože mám potřebu "mít všechno co je roztomilé", takže v tomto ohledu se mohu snad částečně přiučit, ale zůstanu realistou a tím i vetešnicí. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vďaka za komentáre dámy :)
    Jull: Nuž, nie je to pre každého, rozhodne ale za to stojí :D
    siren: presne! ja som voľakedy bola milovníčkou plagátov a teraz mám len 2 obrazy a 1 plagát :D
    s-Hejvi: to som rada, že sa to niekomu tiež páči, neviem ako tebe, ale mne robí problém zostaviť si farebnú schému :D Bielu veľmi nemusím, mám iba 1 biele tričko a 1 košeľu :D
    Keiji: Každý je nejaký :D Nuž, mne tá otázka tiež pomohla a pár ďalších k nej, takže moje občasné nakupovanie sa zmenilo na nakupovanie len vtedy, keď niečo reálne potrebujem :D
    VeJa

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Souhlasím :) minimalistické věci/styl mají prostě něco do sebe!

    OdpovedaťOdstrániť